Opis
Skrobia jest substancją stałą, bez smaku i zapachu, śliska w dotyku. Skrobie trudno jest
rozpuścić w zimnej wodzie. W połączeniu z wrzącą wodą tworzy kleik skrobiowy (krochmal).
Głównym źródłem skrobi są bulwy ziemniaków, w których znajduje się ok 18% oraz nasiona
kukurydzy, w których znajdziemy aż 80%.
Zastosowanie skrobi
Skrobia ziemniaczana powszechnie znana jako mąka ziemniaczana znajduje zastosowanie w przemyśle- Spożywczym
- Skrobie stosuje się jako zagęszczacz min. do mrożonych dań na patelnie i ciast w proszku.
- Kosmetycznym
- Skrobia pozyskiwana z ryżu ma właściwości wysuszające dlatego stosuje się ją jako
- Tworzywa sztuczne
- Tworzywa sztuczne z dodatkiem skrobi w bardzo krótkim czasie ulegają biodegradacji.
- Przemysł papierniczy
- Wykorzystuje się ją do poprawienia gładkości papieru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz