sobota, 19 maja 2012

Zastosowanie skrobi

     Opis


    Skrobia jest substancją stałą, bez smaku i zapachu, śliska w dotyku. Skrobie trudno jest
rozpuścić w zimnej wodzie. W połączeniu z wrzącą wodą tworzy kleik skrobiowy (krochmal).


Głównym źródłem skrobi są bulwy ziemniaków, w których znajduje się ok 18% oraz nasiona
kukurydzy, w których znajdziemy aż 80%.

Zastosowanie skrobi 

Skrobia ziemniaczana powszechnie znana jako mąka ziemniaczana znajduje zastosowanie w przemyśle


  • Spożywczym 
- Skrobie stosuje się jako zagęszczacz min. do mrożonych dań na patelnie i ciast w proszku.
- Jest także podstawowym składnikiem kisielu i budyniu.


  • Kosmetycznym

- Skrobia pozyskiwana z ryżu ma właściwości wysuszające dlatego stosuje się ją jako 
składnik zasypek oraz pudrów.


  • Tworzywa sztuczne 
- Tworzywa sztuczne z dodatkiem skrobi w bardzo krótkim czasie ulegają biodegradacji. 
Dlatego coraz częściej wykonuje się z nich produkty jednorazowe np. worki na śmieci.

  • Przemysł włókienniczy 
-  Wykorzystuje się ją w procesie wykańczania tkanin.

  • Przemysł papierniczy 
-  Wykorzystuje się ją do poprawienia gładkości papieru. 
- Wytwarza się z niej kleje oraz farby.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz